Gå til navigasjon Gå til hovedinnhold Gå til bunnområdet

Ekstremværet «Ingunn» - informasjon fra Tensio

Saken vil bli oppdatert med informasjon underveis i ekstremværet.

Vind.png

Status pr klokken 1700 torsdag 1. februar

Tensio har hatt et stort antall mannskaper i sving over hele Trøndelag gjennom hele dagen i dag. Det er nå rundt 1 000 strømløse i Tensios forsyningsområde, fordelt på rundt 20 feilsteder. Arbeidet med feilretting på disse stedene fortsetter utover ettermiddagen og kvelden, så langt været, lysforhold og fremkommelighet tillater det.
 
Vi arbeider også løpende med en rekke innmeldte feil i lavspenningsnettet. Dette er avgrensede feil i områder som ikke vises i strømstanskartet. Disse feilene behandles fortløpende, og det er svært sannsynlig at vi må jobbe videre med disse feilsakene også gjennom morgendagen. Hvis du er strømløs, og det ikke er registrert feil i ditt område på strømstanskartet, så ber vi om at du tar kontakt med Tensio på 741 21 500, om du (eller noen på dine vegne) ikke allerede har gjort det.  
 
Oppdatert strømstatus her: https://tensio.no/stromstans
 
Statusoppdateringer i denne tråden opphører nå med dette. Værmeldingen tilsier pr nå at det vil komme et nytt uvær over Trøndelag i løpet av lørdag. Tensio vil følge med på utviklingen i værbildet gjennom det neste døgnet og vil eventuelt opprette en ny Aktuelt-sak på våre nettsider, og legge til rette for nye statusoppdateringer i tilknytning til den, dersom forholdene tilsier at det vil være behov for det.

------------

Tidligere statusoppdateringer:

Status pr klokken 1200 torsdag 1. februar
 
Det er nå rundt 3 000 strømløse i Tensios forsyningsområde, fordelt på i underkant av 30 feilsteder. Et stort antall mannskaper fra Tensio har siden i dag tidlig vært ute for feilsøk og feilretting. Tallet for antall strømløse har gått sakte men sikkert nedover utover morgenen og formiddagen i dag. Våre mannskaper fortsetter feilsøking og feilretting gjennom dagen i dag, så langt været og fremkommelighet tillater.
Ny statusoppdatering kommer i dag klokken 17.
Oppdatert strømstatus her: https://tensio.no/stromstans

Status pr klokken 0800 torsdag 1. februar

Akkurat nå er rundt 9 000 kunder strømløse i Tensios forsyningsområde. Samlet har mer enn 20 000 kunder vært berørt av strømstanser siden i går kveld. Nå på morgenkvisten går vi gjennom det samlede feilbildet og håper å få sendt ut mannskaper til så mange steder som mulig.
Det har akkumulert seg til svært mange feilsteder i løpet av natta. De som er strømløse nå må derfor forvente at de forblir strømløse utover dagen i dag. Videre dårlig vær og videre akkumulering av feilsteder vil kunne forlenge feilrettingstida ytterligere.
Ny statusoppdatering kommer i dag klokken 12.
Oppdatert strømstatus her: https://tensio.no/stromstans

Status pr klokken 2345 onsdag kveld

Strømavbruddene i Trøndelag startet å komme inn i 20-21-tiden i kveld. Det er pt en god del feilsteder rundt omkring i Trøndelag, både ved kysten og i innlandet, og vi forventer flere i løpet av natta. Enkelte steder har det i løpet av kvelden vært mulig å jobbe ute i terrenget og vi har hatt beredskapspersonell ute, men muligheten for å jobbe trygt ute blir mindre nå som vinden er i ferd med å ta seg opp rundt omkring i fylket.

Det vil bli gjort løpende vurderinger utover natta om det er forhold vi kan ta tak i umiddelbart, eller om det må vente og gjøres nye oppdaterte vurderinger i morgen tidlig.

De som pt er strømløse må forvente at de forblir strømløse i lengre tid, minimum til i morgen formiddag. Videre dårlig vær og videre akkumulering av feilsteder vil kunne forlenge feilrettingstida.

Ny statusoppdatering kommer i morgen tidlig klokken 0800.

Oppdatert strømstatus her: https://tensio.no/stromstans

------------

Onsdag 31. januar

Meteorologisk Institutt har meldt ekstremvarsel på rødt nivå for store deler av Trøndelag i tidsrommet onsdag og torsdag denne uka. I praksis betyr dette at infrastrukturen for strømforsyning i regionen blir utsatt for ekstraordinære påkjenninger, som vil kunne føre til mange feilsituasjoner i strømnettet.

Samtidig må Tensio ta hensyn til både våre egne mannskapers og omgivelsenes sikkerhet når vi skal gjøre feilretting. Det betyr at vi i mange tilfeller må vente på dagslys eller til været løyer før vi kommer oss ut i terrenget for å rette feil. Så selv om Tensio både gjør alle nødvendige forberedelser, og på kort tid kan mobilisere et stort antall beredskapspersonell over hele Trøndelag til en massiv feilrettingsinnsats, så vil det kunne oppstå situasjoner der vi av sikkerhetsmessige årsaker må holde igjen våre mannskaper.

Oppsummert betyr dette at samtlige innbyggere i Trøndelag må være forberedt på at de kan oppleve strømbrudd i løpet av det neste døgnet, og hvis det blir mange feil så må det påregnes at disse feilene kan bli langvarige, det vil si alt i fra noen timer til flere døgn. Ved forrige større uvær i Trøndelag, i januar 2022, fikk de aller fleste strømmen tilbake raskere enn 6-12 timer, men det var også flere tusen kunder som måtte vente i opptil to døgn før strømmen kom tilbake.

Ved uvær av typen sterk vind og ekstreme vindkast er det strømlinjer som går i lufta som er mest utsatt. Dette er typisk for de fleste steder i Trøndelag utenfor bysentraene/sentrumsområder. I byene/sentrumsområder er det mye av strømforsyningen som går i kabler gravd ned under bakken, og de er skjermet fra vinden. Men også strømforsyningen til byene/sentrumsområder er avhengig av luftlinjer som går inn til byene/sentrumsområdene. Disse luftlinjene vil i en situasjon med ekstreme vindkast nå være mer utsatt enn normalt.

Tensio vil derfor råde innbyggerne i Trøndelag til å være forberedt på at strømmen kan bli borte over lengre tid. Langvarig bortfall av strømmen kan videre bidra til stengte tuneller, stengte butikker og utfall i mobilnettet.

Ved ekstraordinære utfordringer i regionen, typisk for å håndtere de samlede samfunnsvirkningene av et ekstremvær,  vil Tensio være i løpende kontakt med Statsforvalteren i Trøndelag som er et bindeledd mellom kommuner i Trøndelag og alle relevante beredskapsaktører. Statsforvalteren i Trøndelag vil i slike tilfeller bidra til å koordinere kommuner og beredskapsaktører, inkludert Tensio, slik at innsatsen til enhver tid målrettes dit den er viktigst.

 

Tensio vil oppdatere denne nettsaken underveis i tidsrommet mens ekstremværet pågår.

Se oppdatert informasjon om strømstans i Tensios forsyningsområde her: https://tensio.no/stromstans

OBS: Ved svært stor pågang kan strømstanskartet i perioder være ustabilt/utilgjengelig.

 

Viktig informasjon for din egen sikkerhet: Ikke rør strømledninger

Etter kraftig uvær er det ikke uvanlig å finne strømledninger som henger lavt eller ligger på bakken. Hvis du oppdager slike, meld fra til Tensio på vår døgnåpne telefon 741 21 500. Hold god avstand og ikke rør strømledningene, det kan være farlig.

 

1. Ha kontroll på lommelykt og stearinlys

Pass også på at du har batteri til lommelykta og fyrstikker til stearinlysene.

2. Lad opp elbil, mobiltelefon, nettbrett og PC

3. Ha tilgang på batteridrevet radio.

Ved langvarige strømutfall (typisk mer enn 4 timer) kan mobilnettet falle bort, og dermed vil    muligheten for å surfe på internett via mobiltelefonen/nettbrettet også forsvinne. Har du tilgang på    en batteridrevet radio vil du likevel kunne holde deg oppdatert.

4. Tenk gjennom alternativer for oppvarming

Har du mulighet for vedfyring? Hvis strømmen blir borte lenge samtidig som det er veldig kaldt ute, må du tenke gjennom hvordan du sørger for å holde varmen, eller hvor og hvordan du i verste fall kan forflytte deg. Les mer om DSBs råd for å holde varmen her: Slik holder du varmen hvis strømmen går

5. Mat og drikke

Når strømmen forsvinner stopper også fryser, kjøleskap, stekeovn og mikrobølgeovn å virke. DSB (Direktoratet for beredskap og sikkerhet) anbefaler alle å lagre 9 liter vann per person i husstanden, samt ha tilgang på tørrmat og hermetikk. Les mer om DSBs beredskapsråd for mat og drikke her: Mat og drikke du bør ha i hus i tilfelle krise

6. Husk å ha batterier i reserve

  • Vær forberedt på at strømstansen kan bli langvarig
  • Hold deg oppdatert på Tensios nettsider
  • Har du gjort observasjoner du tror er viktig for Tensio å være kjent med? Ring oss på 741 21 500. Vær forberedt på telefonkø, takk for din tålmodighet.

 

Lenker til nyttige råd fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB):

Hva gjør du med fryseren når strømmen går?

Slik holder du varmen hvis strømmen går