I 2024 ryddet vi 3 000 kilometer med skog. I tillegg kontrollerte vi 75 000 mastepunkt og gjennomførte 38 000 vedlikeholdsoppdrag.
Tensios ryddegater følger bransjestandarder. Men det er en høyst legitim diskusjon, som ofte dukker opp når det har vært større hendelser som den i helga, om ryddegatene er brede nok.
«Tresikre» linjer vil kreve ryddegater som er langt bredere enn det som er bransjestandarden for strømforsyningen i dag. Å legge til grunn en skogrydding som gir helt eller vesentlig mer tresikre linjer vil komme til en stor samfunnsmessig kostnad i form av økte naturinngrep og høyere nettleie. Bakgrunnen for at bransjestandarden er satt slik den er, er at den for de fleste tilfeller er god nok, men for situasjoner som dukker opp bare én gang hvert 10., 15., eller 20. år, så holder det ikke, og da oppstår det så enorme skader som det gjorde i strømnettet denne helga.
Forsyningssikkerheten i Trøndelag og Norge er generelt sett veldig høy, den ligger på over 99,9%. Derfor blir dette et spørsmål om avveining mellom hensyn, og om det er samfunnsaksept for å gjøre tiltak som gir store naturinngrep og medføre store økte kostnader, for å realisere en marginal økning av den samlede forsyningssikkerheten.
Når nettselskapene planlegger og gjennomfører bygging av nytt nett, rydding i kraftgater eller andre aktiviteter, så må vi alltid gjøre en avveining i trekanten forsyningssikkerhet, naturinngrep, og kostnader. Legger vi for mye vekt på forsyningssikkerhet så kan det gå utover naturverdier og kostnader (økt nettleie). Legger vi for mye vekt på å spare (lavere nettleie), så kan det gå utover forsyningssikkerheten. Avveiningen rundt disse hensynene så langt er at det er noen definerte nasjonale standarder for bredden på kraftgater, som Tensio også følger.