Gå til navigasjon Gå til hovedinnhold Gå til bunnområdet

 

elektriske apparater2.jpg

Hva er effekt, og hvor my effekt bruker du?

Fra 1. juli 2022 blir en større andel av nettleia bestemt av hvor mye effekt du bruker. Hva effekt er, og hvordan du finner ut av hvor mye effekt du bruker eller har brukt, kan du lese om her.

Først, hva er effekt?


Effekt, eller din kapasitetsbruk, er hvor mye strøm du bruker samtidig. Jo mer strøm du bruker samtidig, jo større kapasitet legger du beslag på i strømnettet. Når alle elektriske apparater i en husholdning er slått på samtidig, så bruker vi mye effekt. Målsettingen med å innføre ny nettleiemodell er å belønne de som fordeler strømbruken sin utover døgnet, slik at effekt-toppene blir lavere, og det blir behov for mindre investeringer i strømnettet.

Sånn kan du finne ut hvor mye effekt du bruker


Mange har allerede enkel oversikt over hvor mye effekt de bruker, fordi de kan lese av i en app fra for eksempel sin strømleverandør, eller fordi de har installert en smart dings i HAN-porten på strømmåleren som automatisk melder om effektbruken.

Men det finnes også andre måter å lese av effektbruken sin på, både i sanntid og for historiske effektverdier.

1. Lese av effektbruken i sanntid


På alle nye strømmålere kan effektbruken leses av i sanntid. De fleste strømbrukere i Trøndelag har nå en KAIFA-måler (se bildet under). Denne måleren har en menyknapp som kan trykkes på for å lese av ulike verdier i sanntid. Ved å trykke på den oransje knappen 6 ganger så kommer du frem til menypunkt 1.7.0. Under dette menypunktet kan du lese av effektbruken din i sanntid. Sjekk effektbruken din før og etter du har satt på stekeovnen, så finner du fort ut hvor mye effekt stekeovnen din bruker.

Kaifa måler.png


2. Lese av hvor mye effekt du har brukt tidligere/historiske effektverdier


Da må du logge deg inn på Min Side hos Tensio.

For kunder i gamle Nord-Trøndelag: Min side

For kunder i gamle Sør-Trøndelag: Min side

Når du har kommet inn på Min side så ser du nederst på siden en meny med overskriften «Innhold på min side».

Klikk deg inn på lenken Effektkurver som du finner under overskriften Mitt forbruk.

Effektkurve.png

Når du har kommet deg inn på effektkurvene kan du velge måned og år for å se ditt historiske forbruk.

Litt lenger ned på samme side kan du se de 10 høyeste effekt-toppene dine i den valgte måneden. Sjekk hva som er effekt-toppene dine i ulike måneder, og start tankeprosessen for om det er noen enkle grep du kan gjøre for å fordele strømbruken din slik at effekt-toppene blir lavere.