Forprosjektrapporten skal tjene som et av flere grunnlag for det planarbeidet som Steinkjer kommune skal gjennomføre i forbindelse med kommuneplanens arealdel og energiplan for Malm industripark. Den nye energikoordinatorfunksjonen i Tensio har hatt en nøkkelrolle i rapportutformingen, og blant annet bistått med faglig kompetanse knyttet til energisystemet, teknologiutvikling, tilgjengelig infrastruktur, og kapasitetssituasjonen i strømforsyningen.
Energisamhandling for næringsutvikling - Proff
På vegne av Steinkjer kommune har Steinkjer Næringsselskap og Tensio utarbeidet forprosjektrapporten «Energi - en viktig forutsetning for næringsutvikling».
Sammenfatning av rapporten
God tilgang på fornybar elektrisk energi har vært et konkurransefortrinn i Norge. Et sterkt økende forbruk som følge av utfasing av fossile energikilder og elektrifisering av samfunnet, kombinert med begrenset tilgang på ny fornybar produksjon, har bidratt til at dette konkurransefortrinnet er i ferd med å forsvinne. Ambisjonene om kutt i klimagassutslipp og økt grønn verdiskaping gjør at det forventes en stor økning i behov for elektrisk energi og effekt i årene framover.
I Midt-Norge er det i dag et energiunderskudd. Det betyr at det brukes mer elektrisk energi enn det som produseres i regionen. Det har vært stor forbruksvekst i regionen, som ikke har blitt fulgt opp av ny strømproduksjon. Knapphet på tilgang til fornybar energi samt flaskehalser i Statnett sitt overføringsnett mellom landsdeler har ført til at Statnett har innført en kapasitetskø. Høsten 2024 står det 40 modne industriprosjekter i kø hos Statnett. Det betyr at alle nye forespørsler over 5 MW eller 20 GWh vil havne i den samme køen. Vanlig forbruk under 5 MW blir ikke berørt av køen.
I Steinkjer kommune er forbruket av elektrisk energi grovt sett tredelt; omtrent 1/3 av energien brukes av husholdninger og fritidsboliger, 1/3 av energien brukes av industri, mens den siste tredelen er en miks av mange ulike næringer.
Målt per time, ligger forbruket om vinteren omtrent dobbelt så høyt som om sommeren, noe som tilsier at en stor del av forbruket er temperaturavhengig.
Strømnettet dimensjoneres etter den timen eller det tidspunktet i året hvor det brukes mest strøm samtidig (høyest effektforbruk). Denne makslasten opptrer gjerne kun få timer i året, mens resten av tiden er det «god plass» i nettet. I en situasjon hvor effekt blir et knapphetsgode vil det ha stor verdi å redusere forbruket i disse timene, eller flytte det til timer der totalbelastningen i nettet er lavere. Dette vil gjøre at man kan utnytte det eksisterende nettet bedre, og gi tilgang til strøm til flere.
I Steinkjer kommune er det få planer om produksjon av ny fornybar energi pr juni 2024. Til tross for dette har energisystemet i Steinkjer kommune gode forutsetninger for å møte den normale veksten som kommer som følge av økt bosetning.
Utfordringene er først og fremst knyttet til større etableringer som utløser punktlaster over 5 MW.
Samarbeidsprosjekt
Steinkjer Næringsselskap jobber i dag med flere industriprosjekter med effektbehov på i størrelsesorden 35-45 MW. Dette er både eksisterende og nye aktører. Lange ledetider og kø i transmisjonsnettet gjør at dette behovet vanskelig kan møtes med tradisjonell nettutbygging på kort sikt.
For å få tilgang til mer elektrisk energi i kommunen må man tenke nytt og jobbe med blant annet følgende spor:
- Energieffektivisering
- Økt bruk av fjern- og nærvarme til oppvarming
- Lokal energiproduksjon som brukes lokalt
- Desentraliserte energilagre / batterier
- Kundefleksibilitet / tilpasning av forbruk
- Energikoordinering og deling av kapasitet innenfor et område / lokale energisamfunn
Dette er tema rapporten anbefaler at Steinkjer kommune, Steinkjer Næringsselskap, Tensio, og andre relevante lokale og regionale aktører jobber videre med.
I tillegg er rapporten på tydelig på at en god energiplan i Steinkjer kommune vil være et godt underlag for kommunens arbeid med energiomstilling. Det er viktig å sørge for at energi inkluderes i tidligfase planarbeid for å få til helhetlige energiløsninger som står seg i årene som kommer, og for å sikre tilgang på energi til kommunens innbyggere og næringsliv.
Som en oppfølging av rapporten tar Steinkjer Næringsselskap samtidig nå initiativ til et samarbeidsprosjekt, med bl.a. Tensio, for å utrede tiltak som kan bedre energisituasjonen til Malm industripark.
Dette innebærer en energikartlegging av eksisterende og nye aktører på området, utrede mulighet for lokal produksjon, lagring, fleksibilitet i forbruk og deling av kapasitet på området.
Målet med prosjektet er å tilgjengeliggjøre ny fornybar energi på området, slik at planene om videreutvikling av området kan realiseres.