Våre mannskaper gir seg ikke før alle har fått strømmen tilbake

Tensios mannskaper fortsetter arbeidet med gjenoppretting. Oppdatert guiding på feilrettingssituasjonen pr. mandag kveld finner du her.

Hvis ditt område ikke lenger er merket som strømløst på strømbruddskartet, og du fortsatt ikke har strøm, ber vi om at du tar kontakt med oss på 74121500. Har du allerede vært i kontakt med oss og fått saken din registrert trenger du ikke å ta kontakt med oss igjen.

Strømsparetips

Her følger våre 8 viktigste råd til deg som strømbruker

Strømsparetips

1. Sjekk avtalen du har med ditt strømsalgsselskap

Flere strømsalgsselskaper har dessverre som del av sin forretningsførsel å benytte tvilsomme metoder i salg eller markedsføring av sine produkter. Selgere kan lokke deg inn i det som ser ut eller høres ut som en god avtale, men etter kortere eller lengre tid blir du lagt over på vilkår med dårligere betingelser enn de du ble forespeilet da du godtok avtalen. Det du bør sjekke ut på fakturaen din er om strømsalgsselskapet har et høyt fakturagebyr, hvor mye påslag de har pr kWh, og om det er andre fakturalinjer de krever deg for som er tjenester du kanskje ikke har behov for. Det finnes trygge og gode avtaler i markedet med både lave fakturagebyr og med lave eller ingen påslag pr forbrukte kWh. Som nettselskap er vi pålagt å opptre nøytralt i markedet, så vi kan hverken fraråde eller anbefale deg spesifikke leverandører.

Utforsk Forbrukerrådets strømside for mer informasjon og sammenligning av ulike strømavtalers totale påslag: Forbrukerrådets strømside

2. Senk innetemperaturen

Det vi bruker mest strøm på i norske husholdninger er oppvarming av rom i boligene våre. Hvis du kan klare deg med litt lavere innetemperatur på et eller flere rom så vil du fort spare kilowatt-timer i strømforbruk og dermed også oppnå lavere strømutgifter.

3. Dusj kortere

Varmtvann er den andre store kilden til privat strømforbruk. Jo mer tid det går med på dusjing i din husholdning jo større blir strømregninga. Her kan familier ha mye å spare hvis dere blir enige om at hovedregelen, spesielt på vinterstid, er litt kortere og mer effektiv dusjing enn normalt.

4. Unngå unødvendig varmetap

Vi nordmenn er flinke til å åpne vinduer og lufte ut uansett årstid. Fordi vi er vant med lave strømpriser så glemmer vi også ofte å lukke vinduene igjen, og på vinteren kan dette bli dyrt. Fortsett gjerne med lufting, men tenk over hvor lang tid det er behov for å lufte, og glem for all del ikke å lukke igjen vinduet etter at luftingen har pågått ei stund. Pass i tillegg på at dører til rom som enten ikke er i bruk gjennom dagen, eller rom som er kilde til store varmetap, er lukket. Dette er typisk dører til soverom, bod, yttergang, o.l.

5. Legg litt innsats i å planlegge vasking og tørking

Ved å fylle oppvask- og vaskemaskinen så mye som mulig før de settes på så blir det behov for færre gjennomføringer. Enkelte runder med tørketrommelen kan kanskje erstattes med tørking på klesstativ. Med dagens stort sett moderne og energieffektive maskiner er det ikke dette området vi vil spare mest strøm på, men mange bekker små gjør en stor å, særlig hvis vi tenker gjennom en hel vinter.

6. Spar strøm der du kan

Slå av lysene som ikke trenger å være påslått, og ta ut stikkontakten fra elektriske apparater som ikke trenger å være koblet på hele tiden. Det er heller ikke på dette punktet det er aller mest å spare, men i sum gjennom hele vintersesongen vil også dette bidra.

7. Vær bevisst på hvor mye strøm du bruker samtidig

Dette gjelder spesielt dersom husstanden også har elbil-lading. Med den nye nettleiemodellen som ble innført sommeren 2021 lønner det seg å holde samtidig strømforbruk lavest mulig. Sjekk MinSide og finn ut av hva som er din husholdnings normale kapasitetsbruk. De fleste husstander holder seg som regel under 10 kWh/h (10 kilowatt-timer i timen). Lader man derimot elbil med medium eller rask hurtighet så kan kapasitetsbruken (samtidig strømbruk) bli høyere, og dermed også nettleia noen hundrelapper dyrere hver måned. Har du en godkjent ladeløsning er det trygt å lade elbilen på natta, og da er sjansen større for at elbil-ladingen ikke kommer på toppen av veldig mye annen strømbruk i hjemmet.

8. Ikke glem elsikkerhet

Det er lite eller ingenting å spare på vasking eller tørking av klær i trommel på natta. Vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketromler er elektriske apparater som kun skal brukes når det er folk som er hjemme og våkne i husstanden. Selv om det heldigvis ikke skjer veldig ofte så er det en brannrisiko knyttet til slike elektriske apparater, og derfor skal de kun brukes når det er folk hjemme som tidlig kan oppdage at noe galt er på ferde. Les mer om Elsikkerhet her: Elsikkerhetsportalen

På ENOVAs sider er det en oversikt av tiltak som kan gjøres i boliger både med og uten støtte fra ENOVA.

Fant du det du lette etter?