Tensio og Linea med grep for en smartere strømforsyning med GE

Går i kompaniskap med en av verdens største teknologileverandører, General Electrics.

Publisert: Oppdatert:
Strømnett med en by i bakgrunnen

Utviklingen innen strøm- og energimarkedene går fort, og den fremtidige styringen av nettselskapenes strømforsyningsoperasjoner må hensynta flere svært viktige endringsdrivere.

Endringsdrivere:

  • Økning i væravhengige fornybare energikilder, som fører til større variasjoner på tilbudssiden.
  • Langt større etterspørsel i markedene etter elektrisk kraft fra fornybare kilder, som peker i retning av at utfordringer rundt kapasitet vil vedvare og det derfor er helt avgjørende at infrastrukturen til enhver tid kan utnyttes best mulig.
  • Mer ekstremvær som vil skape større utfordringer for strømforsyningsoperasjonene og den tilhørende infrastrukturen.
  • Investeringene i intelligens i smarte strømnett krever ny teknologi og oppdaterte verktøy innen nettstyring for at investeringene skal ha full effekt.
Portrettfoto Audhild Kvam

Jeg er glad for å kunne meddele at vi etter en langvarig utforsking av det internasjonale leverandørmarkedet nå kan annonsere at vi har valgt ut den globale teknologiaktøren GE Vernova til å støtte oss med å legge til rette for en smartere, bedre og mer effektiv styring av strømforsyningsoperasjonen vår i årene som kommer.

- Audhild Kvam, Konsernsjef i Tensio

Selv om nettselskapene fremover skal håndtere og tilpasse seg de nevnte endringsdriverne så vil det fortsatt være noen faktorer som vil ligge fast, og som alltid er viktigst:

  • Forsyningssikkerhet til alle kunder og geografier som er kritisk avhengig av at strømforsyningsoperasjonen alltid fungerer er hovedprioritet.
  • Kostnadseffektivitet vil fortsatt være en svært viktig driver. Konkurransedyktige priser på strømbruk er en viktig suksessfaktor for samfunns- og næringsutvikling.
Portrett av Steinar Benum

Det er for å håndtere endringsdriverne vi ser, men også for å fortsette å kunne levere på både effektivitet og forsyningssikkerhet at vi klart ser behovet for å styrke oss vesentlig på teknologisiden i årene som kommer.

- Steinar Benum, Daglig leder i Linea

Tensio og Linea har tidligere opprettet selskapet One Grid Operation, som er etablert med en målsetting om å levere en smartere, bedre og mer effektiv styring av strømforsyningsoperasjonen til sine strømkunder og de nettselskapene kundene har et forhold til. Det er gjennom dette selskapet at Tensio og Linea nå inngår samarbeidet med GE Vernova

Planen er at One Grid Operation i løpet av de tre neste årene, innen utgangen av 2027, skal være oppe og stå med en ny plattform for styring av smarte nett som One Grid Operation skal levere nettsentraltjenester til sine eiere Tensio og Linea fra.

Profilbilde av Anna Nysetvold

Dette er en stor og viktig milepæl for oss. Jeg gleder meg til å ta fatt på den videre utviklingsreisen i samarbeid med dyktige medarbeidere i Tensio og Linea, og i tett kompaniskap med GE Vernova

- Anna Nysetvold, Daglig leder i One Grid Operation

Sammen med kolleger i Tensio og Linea skal Nysetvold i One Grid Operation nå dykke videre ned i nøkkeltemaer som avansert driftskontroll, høyteknologisk operasjonell støtte, datainnsikt, og sikkerhet, som del av den videre utviklingen i retning av fremtidens smarte og effektive styring av strømnettet.

Profilbilde av Mahesh Sudhakaran

GE Vernova er stolt og glad over å få muligheten til å være leverandør og teknologipartner for One Grid Operation, og ser frem til å ytterligere styrke vår posisjon som en ledende leverandør i det nordiske energimarkedet. Vår løsning GridOS®, verdens første software designet spesielt for grid orkestrering er en innovativ og spennende løsning som kombinerer sikker og moderne operasjonell driftskontroll med datainnsikt, automatisering, og analyse. Vi gleder oss til å starte oppdraget som også delvis vil bli levert fra vårt kontor i Oslo. Vi ser frem til å jobbe tett med Linea og Tensio for å styrke leveringssikkerheten på elektrisitet til deres kunder

- Mahesh Sudhakaran, General Manager GE Vernova Grid Software
Signeringsbilde
Kontraktsignering. Fra venstre, Kolbjørn Vilnes - Sales Manager, Nordics, Digital Grid, GE Power Norway/GE Vernova, Espen Bostadløkken – Managing director for GE Power Norway/GE Vernova, og Anna Nysetvold - daglig leder i One Grid Operation.

Fakta om GE Vernova

  • GE Vernova Inc. (NYSE:GEV) er et globalt energiselskap med fokus på spesialisert software for energibransjen.
  • Med over 130 års erfaring i å håndtere utfordringer innenfor energiforsyning, er GE Vernova unikt posisjonert til å lede elektrifiseringen fremover gjennom innovative digitale løsninger med fokus på sikkerhet, operasjonell kontroll og datainnsikt.
  • Har hovedkontor i Cambridge, Massachusetts og har over 75 000 ansatte i over 100 land.
  • GE Vernovas Electrification Software leverer software for kontrollrom, intelligente applikasjoner og datainnsikt nødvendig for å akselerere elektrifiseringen på tvers av hele økosystemet i energibransjen. Fra produksjon, til orkestrering og frem til forbruker.
  • Selskapets GridOS®-portefølje er benyttet av ledende aktører i energibransjen over hele verden, både på transmisjon og distribusjon for å orkestrere et bærekraftig og moderne strømnett i stand til å håndtere morgendagens utfordringer.
  • GE Vernova har sitt Norgeskontor i Oslo.

Fakta om Tensio

  • Har det regionale ansvaret for strømforsyningen i Trøndelag, en region med rundt 500 000 innbyggere og i areal på størrelse med hele Danmark.
  • Har i overkant av 500 medarbeidere fordelt på rundt 20 lokasjoner i hele Trøndelag.
  • Hovedkvarter i Stjørdal, og driftshovedkvarter i Trondheim og Steinkjer.
  • Er med sine rundt 280 000 nettkunder blant Norges største regionale nettselskaper.
  • Forventer en nær dobling av strømforbruket i regionen de kommende årene.
  • Ledes av konsernsjef Audhild Kvam

Fakta om Linea

  • Linea har det regionale ansvaret for strømforsyningen på Helgeland og er det femte største nettselskapet i Norge, målt i transportert energi til både næringsaktører og private kunder.
  • Med nye bestillinger hos Linea og Statnett forventes det en firedobling av strømforbruket i regionen de kommende årene.
  • Linea har over 170 medarbeidere fordelt på fire lokasjoner: Brønnøysund, Sandnessjøen, Mo i Rana og hovedkontoret i Mosjøen.
  • Linea jobber daglig for å levere en stabil og sikker strømforsyning til sine 47 000 kunder.
  • Steinar Benum er daglig leder i Linea.