Helikopterflyving over kraftledninger

Skanning av linjenettet i Trøndelag i august og september.

Publisert: Oppdatert:
Helikopterflyging langs strømnettet

For å forebygge strømstanser og avdekke svake punkter og feil gjennomføres det årlig en rekke kontroller av strømnettet i hele Trøndelag.

Tensio vil i perioden 1.august - 24. september gjennomføre laserskanning av kraftledningsnettet i Trøndelag.

I denne runden vil det i Nord-Trøndelag bli flydd over Tensios linjenett i samtlige kommuner. I Sør-Trøndelag vil det bli flydd i områdene Orkland, Skaun, Melhus, Trondheim, Malvik, Selbu og Tydal.

De forebyggende kontrollene gjennomføres ved at et helikopter flyr over kraftledningen og en laserskanner lager en 3D-modell av landskapet under. Dette er et viktig verktøy for å planlegge vegetasjonsrydding og andre vedlikeholdstiltak av kraftledningen som sikrer en stabil strømforsyning.

Helikopter flyr over strømlinjer

Flyvningene utføres av Pegasus helikopter med blått og hvite helikopter av typen Eurocopter AS350.

Inspeksjoner av strømnettet gjøres også i stor grad med bruk av droner. I denne runden er det behov for å bruke helikopter, og som avbøtende tiltak vil helikopteret fly 150 meter over bakken for å forstyrre mindre, og flyvingen gjennomføres i en periode av året hvor dyrene er ferdig med hekke- og yngletiden. I tillegg er Tensio klar over at det for mange er viktig at flyvingen avsluttes til elgjakta starter 25 september.

Kombinasjonen høy flyhøyde og tidligere innsamlet informasjon om dyr på beite gjør at Pegasus og Tensio skal kunne ta hensyn til dyr på beite.

Er det dyreholdere som ønsker å gi supplerende informasjon eller komme i kontakt med Tensio vedrørende helikopteraktiviteten i august og september, kan e-postadressen luft.ts@tensio.no benyttes.