En ny strømpolitisk virkelighet

Et paradigmeskifte i den norske strømdebatten gir mulighet for å bygge tillit.

Publisert: Oppdatert:
Bilde av Audhild Kvam, konsernsjef i Tensio

Av Audhild Kvam, Konsernsjef i Tensio

Fredag 31. januar inntraff det noen helt nye strømpolitiske realiteter i Norge. Det startet med den nye Ap-regjeringens forslag til «pakke for lavere strømpriser og kontroll på krafta». I dagene etter har det kommet en rekke nye forslag fra hele bredden av stortingspartier som i ulike former går i retning av ny politikk for lavere og mer forutsigbare strømkostnader for forbrukerne.

Som ledere for de fire største nettselskapene i Norge, og med ansvaret for strømforsyningen til mer enn halvparten av alle innbyggerne i Norge, har vi valgt å innta en positiv holdning til denne nye rammen for den strømpolitiske diskusjonen.

Vil styrke tillit og legitimitet

Bak oss er en lengre periode med stort engasjement og høy temperatur i samfunnsdebatten om energi, strømpriser og nettleie. Folk flest har etterlyst løsninger på det som man opplever som en uholdbar situasjon.

Partiene på Stortinget har nå, på ulike måter, svart opp denne utviklingen med nye forslag som går i retning lavere og mer forutsigbare strømpriser, og å fjerne eller redusere deler av det relativt tunge avgiftselementet på nettleia.

Sistnevnte var vi selv med på å støtte oppunder med forslag om redusert moms på nettleia før jul, og vi mener det er et treffsikkert tiltak for å redusere kostnadsøkninger til forbrukerne.

Vi tror at det å gjøre grep i den retningen som regjeringen og stortingspartiene nå diskuterer vil bidra til å styrke tilliten og legitimiteten til energibransjen/sektoren. Nå som stort sett et samlet politisk Norge ønsker å innføre nye endringer, må også vi fra nettselskapene og kraftbransjen stille opp og bidra til at dette lykkes best mulig for alle parter.

Fra bransjen må vi bidra med kunnskap og konstruktive innspill til diskusjonene og den videre politiske og regulatoriske prosessen, slik at vi er best mulig rigget til å følge opp de vedtakene som det etter hvert blir flertall for i Stortinget.

Gode løsninger krever samarbeid

Med ny politikk følger det som regel med nye utfordringer. Som mange allerede har belyst: Hva skjer med insentivene til å spare på strømmen? Hva med utfordringene både mer og samtidig forbruk vil skape for strømnettet og målet vårt om å utnytte nettet best mulig? Hva er konsekvensene for fjernvarmen og dens viktige rolle i å avlaste strømnettet? Hva er konsekvensen for teknologiutvikling? Hvordan skal ordningen for en Norgespris eller tilsvarende egentlig innrettes? Alle og flere til er betimelige og viktige spørsmål.

Detaljutforming og konkrete løsninger for de endringene og ordningene som kommer vil kreve en del av oss, men ved at vi som bransje stiller opp med vår beste fagkunnskap og ekspertise, så skal vi klare å finne de gode løsningene i fellesskap. Måten nettselskapene har bidratt på for å finne og fasilitere løsninger for strømstøtteordningen er løftet frem som en suksesshistorie. Håndteringen av en Norgespris eller tilsvarende er vi som nettselskaper klare til å ta vår rolle i og gjennomføre på best mulig måte.

Hvilke potensielle utfordringer grepene for å gi husholdningskunder lavere strømpriser vil skape for strømnettet, og hvordan vi skal møte og løse dem blir en viktig del av ordskiftet fremover. En strømpris på 40 øre + nettleie og avgifter (> 1 kr+ pr kWh) vil for de aller fleste privatkunder fortsatt gi noen incitamenter til å unngå sløsing med strøm. Samtidig er det om å gjøre å finne løsninger for at smart strømbruk skal lønne seg og at strømbruk samspiller med andre energiformer som fjernvarme, slik at vi i størst mulig grad unngår unødvendig utbygging av strømnettet og utnytter det nettet vi allerede har. Det er viktig for å unngå unødvendige naturinngrep og unødvendig økning i kostnader for kundene.

Summen av kompleksitet er ganske stor når man dykker ned i alle detaljene. Samtidig er det et åpenbart behov for løsninger som skaper større trygghet, bedre forutsigbarhet, og økt forståelse, hos det brede lag av forbrukere.

Vi er klare fra vår side for å medvirke til å finne de gode løsningene, og gjennom det forhåpentligvis bidra med å bygge økt tillit til både energipolitikk og kraftbransje fremover.

NB! Dette innlegget sto først på trykk hos energibransjenettstedet Europower. Innlegget er skrevet i samarbeid mellom lederne i de fire største nettselskapene i Norge: Anne Sagstuen Nysæther i Elvia, Tore Morten Wetterhus i Glitre Nett, Kristin Aadland i BKK, Audhild Kvam i Tensio.

Fant du det du lette etter?