Dette er de nye storforbrukerne av strøm i Midt-Norge

Statnett har nå offentliggjort hvem som ønsker seg mer strøm i Midt-Norge.

Publisert: Oppdatert:
Strømnett med en by i bakgrunnen

Etter lengre tids arbeid har Statnett nå lagt til rette for en større åpenhet om reservert nettkapasitet og hvem som står i kø.

Ekstern lenke (Statnett):

Trøndelag er en del av pris- og kapasitetsområde Midt-Norge (NO3). Midt-Norge (NO3) er her avgrenset av Sognefjorden i sør-vest, Dovre i sør-øst og Tunnsjødal i nord. Tensio, som har det regionale ansvaret for strømforsyningen i Trøndelag, har derfor gjort en gjennomgang av hvilke aktører som har fått reservert kapasitet og hvem som står i kø i dette kapasitets-/prisområdet. Dette gjør vi fordi offentligheten har etterlyst mer åpenhet og innsikt, og fordi vi tror det er viktig at myndigheter og andre aktører i Trøndelag og Midt-Norge har mer kunnskaper om temaet.

I Midt-Norge i dag er det totale kapasitetsbehovet i strømforsyningen på rundt 3 500 MW.

Aktører med ambisjoner om stort strømforbruk har lagt inn nye bestillinger på til sammen 3 200 MW, det vil si at det er ønsket en nær dobling av det samlede strømforbruket i Midt-Norge.

Pr i dag brukes det rundt 27 TWh årlig i Midt-Norge, og en nær dobling vil i tilfelle innebære at forbruket i Midt-Norge skal opp i rundt 50 TWh årlig.

Rundt 70% av det ønskede nye forbruket i Midt-Norge er bestilt av aktører innenfor forbrukskategoriene hydrogen/ammoniakk, elektrifisering av oljenæringen, og datasentre. Rundt 30% av det nye forbruket er ønsket til forbrukskategoriene industri, oppdrett og elektrifisering av transport.

Nettselskapene skal vurdere alle kunders tilknytningssaker etter modenhetskriterier, og plass i køen bestemmes av dato for når en innsendt søknad er moden. Statnett, Tensio og andre nettselskaper opptrer næringsnøytralt og foretar ingen prioritering av kundene, i tråd med gjeldende regelverk.

I Midt-Norge er det pr nå reservert kapasitet til 31 forskjellige aktører på til sammen 1 352 MW. I tillegg er det 41 aktører som står i kapasitetskø med kapasitetsbestillinger på til sammen 1847 MW.

Hva er det ønsket at det nye strømforbruket skal gå til?

Hydrogen/ammoniakk:

Rundt 1/3 av det ønskede nye behovet er bestilt til hydrogen/ammoniakk-produksjon. Til sammen er det bestilt 1075 MW i ny kapasitet for hydrogenproduksjon fordelt på 11 forskjellige bestillinger i Midt-Norge.

I Trøndelag er det tildelt kapasitet (9,20 MW) til Meråker Hydrogen, mens Gen2Enregy i Åfjord står i kapasitetskø med en bestilling på 150 MW.

Maksimalt nytt årsforbruk til hydrogen/ammoniakk-produksjon med en kapasitet på 1075 MW vil være på rundt 9,4 TWh.

Elektrifisering av olje-/gassnæringen:

Rundt 20% av det ønskede nye forbruket er bestilt til elektrifisering av olje-/gassnæringen. Til sammen er det bestilt 611 MW i ny kapasitet for denne næringskategorien fordelt på 4 forskjellige bestillinger i Midt-Norge.

I Trøndelag er det tildelt kapasitet til elektrifisering av Haltenbanken (171 MW), og til elektrifisering av Draugen (80 MW).

Maksimalt nytt årsforbruk til elektrifisering av olje-/gassnæringen med en kapasitet på 611 MW vil være på rundt 5,3 TWh.

Datasenter:

Rundt 17% av det ønskede nye forbruket er bestilt til datasenter-virksomhet. Til sammen er det bestilt 543,6 MW i ny kapasitet til datasentre fordelt på 9 forskjellige bestillinger i Midt-Norge.

I Trøndelag er det tildelt større kapasitet til datasentre i Tydal og Namsskogan. Av datasenteraktører som står i kapasitetskø i Trøndelag er Verne Norway AS (180 MW). De har søkt om tilknytning i Stjørdals-området. I tillegg står Storespeed AS i kø med en bestilling på 5,8 MW med uttak i Åfjord.

Maksimalt nytt årsforbruk til datasentre med en kapasitet på 543,6 MW vil være på rundt 4,7 TWh.

Industri:

Rundt 14% av det ønskede nye forbruket er bestilt fra industriaktører. Til sammen er det bestilt 437,2 MW i ny kapasitet til industrien fordelt på 20 bestillinger i Midt-Norge.

I Trøndelag er det reservert kapasitet til blant andre NTNU Tyholt Marin Center (6,6 MW) og MM Follacell (7 MW).

Norsk Industriutvikling AS (batteriproduksjon) på Orkanger, og Orkland Næringspark AS står i kapasitetskø med bestillinger på henholdsvis 100 MW og 5,1 MW.

Maksimalt nytt årsforbruk til industrien med en kapasitet på 437,2 MW vil være på rundt 3,8 TWh.

Oppdrett:

Rundt 12% av det ønskede nye forbruket er bestilt fra aktører innenfor oppdrettsnæringen. Til sammen er det bestilt 376 MW i ny kapasitet til oppdrett fordelt på 16 bestillinger i Midt-Norge.

I Trøndelag er det reservert 15,7 MW til Vikingbase i Indre Fosen kommune, og ECO Seafood står i kapasitetskø med en bestilling på 45 MW med ønsket uttak fra Namsos sentralnettstasjon.

Maksimalt nytt årsforbruk til oppdrettsnæringen med en kapasitet på 376 MW vil være på rundt 3,3 TWh. Reelt nytt årsforbruk vil sannsynligvis være vesentlig lavere.

Transport:

Rundt 5% av det ønskede nye forbruket er bestilt fra aktører innen transportsektoren (vei, bane, sjø).

Til sammen er det bestilt 145,7 MW i ny kapasitet til elektrifisert transport på vei, bane eller sjø, fordelt på 10 bestillinger i Midt-Norge.

I Trøndelag er det reservert 29 MW til Bane Nor med uttak i Stjørdal. AtB og Trondheim Havn står i kapasitetskø med bestillinger på henholdsvis 25 MW og 10 MW.

Maksimalt nytt årsforbruk til elektrifisering av transport med en kapasitet på 145,7 MW vil være på rundt 1,2 TWh. Reelt nytt årsforbruk vil sannsynligvis være vesentlig lavere.

Her er lista over de 10 sluttbrukerne som har bestilt mest ny kapasitet i Midt-Norge (NO3):
AktørØnsket kapasitetOmråde
FFI (hydrogen/ammoniakk)300 MW (reservert kapasitet)Sogn og Sunnmøre
Norwegian Hydrogen250 MW (i kapasitetskø)Sogn og Sunnmøre
North Ammonia200 MW (i kapasitetskø)Sogn og Sunnmøre
Equinor 180 MW (reservert kapasitet)Sogn og Sunnmøre
Verne Norway AS (datasenter)180 MW (i kapasitetskø)Trøndelag/Stjørdal S
Equinor180 MW (i kapasitetskø)Sogn og Sunnmøre
Equinor171 MW (reservert kapasitet)Trøndelag/Namsos S
Gen2Energy (hydrogen/ammoniakk)150 MW (i kapasitetskø)Trøndelag/Åfjord S
Tydal Data Center140 MW (reservert kapasitet)Trøndelag/Nea S
Lefdal Mine Datasenter120 MW (i kapasitetskø)Sogn og Sunnmøre

Fant du det du lette etter?