Tensio er klar til ny innsats

Værmeldingen for det neste døgnet gjør at Tensio er forberedt på at det igjen kan bli behov for innsats utover det vanlige.

Bilde: Energimontør Mats Grytdal og Tensios mannskaper er klare til ny innsats onsdag kveld og torsdag denne uka hvis det blir behov for det.

Farevarsel

Onsdag 19. januar: Værmeldingen for onsdag kveld og torsdag tilsier mer sterk vind, lynaktivitet og mye snø. Det kan bety nye utfordringer for strømforsyningen, selv om værvarselet tilsier en mindre krevende værsituasjon enn de døgnene vi nettopp har lagt bak oss.

- Vi har i løpet av dagen klargjort alle verktøyene vi trenger til ny innsats hvis det blir behov for det, sier Mats Grytdal, energimontør i Tensio.

I likhet med sine øvrige Tensio-kolleger i Trøndelag har han jobbet dag og natt den siste uka for å gjenopprette strømforsyningen til strømløse trøndere.

- Sterk vind fører til trefall over linjene våre, og lynet kan slå ned i komponenter i strømnettet og føre til skader. Da er det viktig at vi kommer på stedet så raskt som mulig for å rette opp, sier Grytdal.

Tensios Geir Oddvar Dahl klargjør onsdag ettermiddag både drone og bil for ny innsats i Trøndelag.
Tensios Geir Oddvar Dahl klargjør onsdag ettermiddag både drone og bil for ny innsats i Trøndelag.

Bruker droner for raskere feilsøk og feilretting

Droner er et effektivt verktøy for raskt å få oversikt over større områder med feil, og dermed også raskt kartlegge hvor Tensios mannskaper skal dirigeres for feilretting.

Kommunikasjonssjef Bengt Eidem i Tensio sier at samtlige trøndere må være forberedt på strømutfall når det kommer ekstraordinært vær, men forklarer at de som bor i bystrøk normalt er litt bedre skjermet mot feil som følge av været. 

- I bystrøk er veldig mye av strømnettet gravd ned i bakken og dermed i ly for været. Mens utenfor byene går mesteparten av strømnettet i linjespenn som henger i lufta, og de er mer værutsatt, sier Eidem.

Oppstår det mange feil på en gang på mange steder så vil flere også oppleve lengre strømstanser. 

- Det skyldes både at vi må gjøre prioriteringer av hva vi tar tak i først, men også at mange feil på en gang som oftest tilsier at været er av en slik karakter at vi må tenke oss nøye om hvor det til enhver tid er trygt og fremkommelig nok for mannskapene våre, sier Eidem.

Den siste uka er rundt 70 000 trøndere rammet av strømstans som følge av ekstremværet Gyda og dets etterdønninger de siste dagene. Ikke siden ekstremværet Ivar i 2013 har strømnettet i Trøndelag vært satt på så harde prøver som i den siste uka.

- De fleste opplever relativt kortvarige strømstanser. Det normale er at folk har strømmen tilbake innen tre-fire timer eller kortere. Men i den ekstraordinære situasjonen som har vært de siste dagene var det mange trøndere som måtte vente både ett og to døgn for de fikk tilbake strømmen, sier Eidem.

Råd til publikum:

Før været kommer:

Etter feil har oppstått:

  • Hold deg unna strømledninger som ligger på bakken eller er ute av posisjon. Slike ledninger kan være strømførende, og derfor livsfarlige å komme borti.
  • Vær tålmodig, det tar som regel litt tid før vi rekker å oppdatere strømkartet vårt og sende ut sms til kundene våre etter en strømstans har oppstått.
  • Sjekk strømstatus i Trøndelag: https://tensio.no/stromstans
  • Meld inn observasjoner på feilårsaker (f.eks trefall over linje, knekt strømmast, o.l) til vårt kunde-/driftssenter på telefon: 74121500. Dette kan du gjøre også utenfor våre normale åpningstider.
  • Vær forberedt på telefonkø.
  • I de første to timene etter en strømstans har oppstått er det viktigste at publikum som har feilobservasjoner (trefall over linje, knekt strømmast, o.l) kommer raskt gjennom på telefon til oss, slik at vi får tilgang på informasjon for å dirigere mannskapene våre i riktig retning.
  • Ser du på strømstanskartet at det er mange feil på en gang i Trøndelag må du være forberedt på at rettetiden kan trekke ut i tid.