Norge - et av verdens billigste ladeland

Nordmenn og turister i Norge er vant med at det meste som skal kjøpes i Norge er blant «verdens dyreste». Men på ett område skiller vi oss ut: strømbruk og elbil-lading.

Norgesferie

 

- Mange er ute på norgesferie med elbilen sin denne sommeren. Til de har vi en god nyhet: Norge er et av verdens billigste ladeland. Tyskland og Danmark er blant verdens dyreste, sier kommunikasjonssjef i Tensio, Bengt Eidem.

Å finne ut av hva det koster for lading i det enkelte land er ikke uten videre lett tilgjengelig informasjon. Ladeprisene er nemlig en funksjon av hva det koster for: (A) strømmen, (B) prisen for bruk av strømnettet, og (C) moms og avgifter knyttet til strømbruk, i det enkelte land. 

Fra Big Mac-index til Teslas lade-index

Husker du Big-Mac-indexen? Det er en årlig statistikk som ble startet av The Economist tilbake i 1986, og gir oppdatert oversikt over hva det koster å kjøpe seg en Big Mac rundt omkring i verden. Som statistikken for januar 2020 viser er Norge og Sveits de to landene i verden der Big Mac’en er dyrest.

Vi i Tensio lot oss inspirere av Big Mac-indexen og hos Tesla som har verdens største superladenettverk fant vi ut hva det koster å lade på superladerne i de enkelte landene de opererer i.

Mens vi nordmenn er vant til at det meste er «verdens dyreste» i Norge, så er kostnadene for strømbruk og elbil-lading utrolig nok i den andre enden av skalaen – blant verdens billigste.

 

elbil som lader

 

Land  Pris pr Kwh
Norge NOK 1,70 pr. Kwh
Danmark DKK 2.90 pr. Kwh
Tyskland € 0,33 pr. Kwh

Tabell: Pris hentet fra Teslas support-side med informasjon om hva det koster pr kilowatt-time (kWh) å lade en elbil på Teslas ladestasjoner i Norge, Danmark, Tyskland og andre steder i verden.

Ved å gå gjennom Teslas priser for superlading i de enkelte land de har oppgitt priser for kommer det frem at superlading hos Tesla er desidert billigst i Norge (1,70 NOK pr kWh). Nest billigste land er Ungarn (2,21 NOK pr kWh). I den andre enden av skalaen ligger Tyskland og Danmark der du må betale henholdsvis 3,52 NOK og 4,16 NOK pr kilowatt-time som skal lades inn i elbil-batteriet.

Som tommelfingerregel kan vi si at en elbil bruker 2 kWh pr kjørte mil. Det betyr at 100 kjørte mil i Norge med Teslas ladepriser vil koste den norgesferierende el-bilisten 340 NOK, mens 100 kjørte mil i Danmark vil koste 832 NOK. 

 

Ladepriser Tesla
Tabell: Fra lavest til høyest pris på lading pr. kWh hos Teslas superladere rundt omkring i Europa, i tillegg til priser fra USA, Australia og Kina. Gjennomgangen ble gjort 14. juli 2020. Kilde: tesla.com

 

Flere måter å sammenligne priser på

 

Det er flere kilder og måter å sammenligne strømpris til sluttbruker på. Grunnen til at det er interessant å se på Tesla sine priser er at de som markedsaktør hele tiden må følge med på «råvare»-prisene i det enkelte land for å prise sine tjenester mest mulig riktig. I tillegg er det grunn til å tro at Tesla sin forretningsmodell er relativt lik uavhengig av om de opererer i Tyskland, USA eller Norge, slik at ulikheter i Teslas ladepriser er en følge av reelle forskjeller i innkjøpsprisene i de enkelte landene de opererer ladestasjonene sine i.

Selv om Norge er et av verdens billigste land å bruke strøm og lade elbil i, er ikke det noen garanti for at den ladeoperatøren du bruker har lave priser. Som denne artikkelen publisert i Avisa Nordland viser så opererer for eksempel ladenettverket Ionity med priser på mer enn 8 NOK (0,79 Euro) pr kWh for «dropin-lading» i Norge, og Ionity har i motsetning til Tesla valgt å fakturere kundene sine lik pris uavhengig av hvilket land det lades i.

En annen oversikt over hva det koster for den enkelte kunde å bruke strøm i ulike europeiske land finner du på nettstedet Household Energy Price Index.

Household energy price index
Bildet: Skjermdump fra Household Energy Price Index 2020. Statistikken bekrefter at Tyskland og Danmark har de høyeste prisene for strømbruk for husholdninger i Europa.

Tallene fra Household Energy Price Index bekrefter det samme som Teslas priser viser, nemlig at Tyskland (DE) og Danmark (DK) har de desidert høyeste prisene for strømbruk for husholdninger og sluttbrukere. Det interessante med denne indeksen er at de ulike elementene (energy, network, tax, VAT) i prisen til sluttkunden er delt opp, og da ser vi tydelig at det er de offentlige avgiftene knyttet til strømbruk som gjør at lading og strøm til husholdninger blir ekstra dyrt i Danmark og Tyskland. 

Norge er ikke med i denne Europa-oversikten, men hadde vi vært med ville vi havnet lengst til høyre i stolpediagrammet, som et av de landene der kostnaden pr kilowatt-time strøm levert til sluttbruker er billigst.

Hvorfor er strømbruk «billig» i Norge?

 

Svaret starter med vannkrafta. I Norge har vi som et av få land i verden overskudd på fornybar energi i strømsystemet, det vil si at vi i et normalår produserer mer enn vi forbruker. De siste 120 årene har vi utviklet et svært effektivt og klimavennlig energisystem, og den fornybare vannkrafta er ryggraden i dette systemet. I tillegg har vi i samme tidsperiode lagt store penger og ressurser i å utvikle et robust og effektivt distribusjonssystem for strøm til hele landet, som forvaltes av de norske nettselskapene. 

Dette har bidratt til at nordmenn bruker fornybar strøm fra strømnettet til langt flere formål enn innbyggere i mange andre land. Alt fra å få lys i pæra, lage mat på komfyren, varme opp vann, og til å varme opp boligene. I en del land er det for eksempel vanlig at matlaging, vann- og husoppvarming er gass- eller oljefyrt. I tillegg er det viktig å huske på at Norge er et av verdens kaldeste land å bo i, det betyr at vi på vinteren må bruke mye strøm i husholdningene våre for å få temperaturer innendørs som gjør det levelig.

- I temperaturkalde Norge er vi avhengig av strøm på en helt annen måte enn de fleste andre land. Så selv om elbil-lading isolert sett er billig i Norge, så vil kostnadene for den totale strømbruken hos den jevne forbrukeren ofte likevel ikke oppleves som lav. I tillegg er det viktig å huske på at strømprisen i Norge er historisk lav denne sommeren, og at den prissituasjonen neppe kommer til å vedvare.

- Normalen er nok at mange opplever at de har ganske høye utgifter til strøm, både fordi vi bruker strøm til mange formål, og fordi myndighetene har satt en høy forbruksavgift på strøm gjennom elavgiften. Men selv om mange synes at strømregningen er mer enn høy nok, så er det forhåpentligvis en trøst at Norge faktisk er et av verdens billigste land å bruke strøm i, sier Eidem.

Har du tips til andre nettsteder og kilder som gir en god oversikt over pris for levert strøm og lading i ulike land? Send gjerne en e-post til: [email protected]

Info om Tensio